Å være fadder

Har du tenkt deg å bli fadder ved studiestart 2019? Her finner du alt du trenger å vite! Hvis du likevel har noen spørsmål, er du hjertelig velkommen til å kontakte oss på sosiale medier.

What’s in it for me?

 • 50% rabatt på festivalpass!
 • Fadderattest og T-skjorte
 • Trekning av premier til faddere som melder seg på før 15. Mai
 • Du bidrar til at nye studenter får en bedre studiestart
 • Du får deg nye venner
 • Konkurranser med premier gjennom hele festivaluka

Kort om arbeidsoppgavene dine som fadder:

Å være fadder betyr at man blant annet er med på å:

 • Formidle informasjon, skape trygghet og et godt studentmiljø for de nye studentene.
 • Oppmuntre til å være med på studiestart arrangementene
 • Identifisere og gi råd til studenter som kan ha behov for litt ekstra veiledning eller tilrettelegging
 • Være tilgjengelig for kontakt på sosial medier/telefon for alle spørsmål ny studenter kan ha

Ruspolicy for faddere

 • Du skal motvirke drikkepress
 • Skal sørge for at fadderbarna kommer seg trygt hjem, uansett hvor beruset de er
 • Skal ta varsler/beskjeder fra fadderbarna alvorlig
 • Null toleranse for ulovlige rusmidler
 • Skal være et forbilde og rollefigur
 • Er raus og inkluderende
 • Ikke glem at fadderuka er for fadderbarnas skyld
 • Skal passe på at man er edru nok til å følge opp fadderbarna

Mulige konsekvenser ved brudd av regler

 • Mister retten for å være fadder (for de neste årene også)
 • Politianmeldelse ved lovbrudd (Politiet skal være tilstede gjennom uka)

Hva synes tidligere faddere om det å være fadder?

Esmatullah Amin (22) og Mirdon Bacsozi Bytyqi (23) har vært fadder ved studiestart 2018. Begge Studerer Økonomi og ledelse, 2. og 3. året.

Fadderuken er noe av det mest sosiale de har vært med på universitetet og de anbefaler det til medstudentene som ønsker å bli kjent med studenter de ellers ikke ville ha møtt.

Det Amin likte best ved studiestarten var de nye vennene han fikk i tillegg til alle faddergodene. Mirdon var mest fornøyd med bidraget han ga til våre nye studenter og muligheten til å kunne være med på alle aktivitetene.


Anette Krømke er 21 år og går siste året med produktdesign på TNM.

Hun har nå vært fadder i to år på rad og ble kåret til årets fadder i 2017. Å være fadder har gitt henne ekstremt mye og hun oppfordrer folk på det sterkeste til å melde seg som fadder.

“Det beste med å være fadder er at man blir godt kjent med mange nye mennesker og at man  får et unikt ansvar til å blant annet skape trygghet for de nye studentene”

Det er viktig at man som fadder alltid er tilgjengelig og at man innser hvor viktig man er for de nye studentene, fortsetter hun med. Ansvaret er ikke så alt for stort, men det er fadderuka som danner grunnlaget for det sosiale. Derfor oppfordrer hun nye faddere til å blant annet:

 1. Lage en Facebook-gruppe!
 2. Være tilgjengelig!
 3. Gjøre det fadderbarna vil (!!)
 4. Passe på å få med seg de som kanskje ikke ønsker å drikke alkohol også (Volleyball?) (!!!)

Fra fjorårets fadderuke husker hun best bussturen fra quizen på skolen og til Bar(t). Her brøt hele bussen ut i allsang, noe som skapte en fantastisk start på både fadderuka og natten.


Marius Ihler og Pablo André Arca er begge 22 år og går bachelor i sosiologi og bachelor i historie ved HH.

Denne fantastiske duoen fra handelshøyskolen, som ble kåret til årets faddergruppe, ble først kjent under Marius sitt første år, da Pablo var en av hans faddere. Dette har resultert i at de nå er blitt roomies og bestevenner.

“Som fadder får man by på seg selv og bidra til at andre trives, i tillegg til at man får ha det gøy og skape nye kontakter for både seg selv og fadderbarna.” (Marius)

Pablo støtter kompisen sin og understreker viktigheten av den første uka for de nye studentene. Han fortsetter med å fortelle at det er viktig at man som fadder gir et godt inntrykk av både skolen og seg selv, og at man skal kunne fortelle hva som skjer det første året. Videre er de begge enige om at man bør passe på inntaket av alkohol de første dagene, da man bør kunne være tilstede for fadderbarna sine.

Deres beste tips til neste års faddere er:

 1. Lag Facebook-gruppe!
 2. Vær deg selv, ikke stress.
 3. Spør folk som har vært faddere tidligere, len deg på dem.
 4. Vær organisert (i hvert fall første dagen, da er det ofte litt kaos!)
 5. Skap et godt samarbeid både med fadderbarna og den du er fadder med.

Prøv også å gi fadderbarna et par nyttige tips, feks at man kan ta gratis klamydia-test på handikap-doen i idrettsbygget.

Fra i fjor har de to hendelser de ønsker å dele:

Nummer 1: ØLLØPET

Her var Marius med til tross for forkjølelse. Dessverre ble det litt mye øl på alt for kort tid, noe som resulterte i oppkast foran hele publikum. Det ble ikke bedre etterpå, da han hadde vært så lur og tatt med seg en sixpack med øl som drikke til vorset.

Nummer 2: KÅRINGEN

Da blant annet årets faddergruppe skulle kåres, var Marius alt for opptatt med å danse, og Pablo hadde forvillet seg ned til Sandefjord. Derfor var ingen direkte tilstede under kåringen, så Marius fikk vite det av fadderbarna deres, og Pablo fikk vite det av Marius på melding dagen derpå. En hyggelig overraskelse for dem begge, den ene i fylla og den andre på walk of shame.


Synne Heibø Edvardsen er 25 år og studerer lektor i historie ved HH, men har også enkelte emner ved HIU.

Synne har vært fadder i 3 år på rad, blant annet til ei som sitter i fadderstyret i dag.

“Hvis et fadderbarn ikke har noen andre, er det viktig at man som fadder kan være fadderbarnets venn. Da har han eller hun i hvert fall én venn første skoledag.”

Det beste med å være fadder er i følge Synne at man får mye oppmerksomhet fra fadderbarna sine. De blir kjapt kjent med hverandre og kjent med deg som fadder, noe som igjen fører til mange flere venner. I tillegg til vennskapet man får ofte være litt fadder hele året, fordi fadderbarna gjerne fortsetter å stille spørsmål og be om hjelp dersom du er imøtekommende under fadderuka. En viktig støtte mange setter stor pris på.

Synne sine beste tips for neste års faddere er:

 1. Lag Facebook-gruppe!
 2. Ta initiativ!
 3. Vær imøtekommende!
 4. Bli med på det som skjer!

Fra første året husker Synne best den første dagen, da hun ba alle fadderbarna om å legge henne til på Facebook slik at hun kunne samle alle i en gruppe. Da sa hun på spøk at alle måtte også huske å like profilbildet hennes. Dette førte faktisk til 40 nye likes fra fadderbarna som ofte gjør alt fadderen deres sier første skoledag.

Ellers er øl-volleyball noe av det kuleste både Synne og flere andre vet om – en øl i hånda mens man spiller volleyball og straffeslurker som deles ut i mangfold! DET er oppskriften på et vellykket campus-vors.


Tonje Elvida Saavesen Mathiesen er 22 år og går bachelor i sykepleie ved HS.

I tillegg til å ha vært fadder er Tonje svært aktiv i idretten (eller mer konkret: VOLLEYBALL) på høgskolen.

“Det beste med fjorårets fadderuke var at jeg ble fadder sammen med ei jente som i løpet av uka viste seg å bli min beste venninne.”

Det viktigste med fadderrollen er å skape gode relasjoner, vise tilbudet på skolen og ta vare på de nye studentene. Man må få dem til å føle seg velkommen, ivaretatt og inkludert. Det er ofte i løpet av de første par dagene man får se hvilke av fadderbarna som ønsker å delta under uka, og når dette begynner å bli tydelig bør man som fadder legge tilrette for de som faktisk er interesserte i de sosiale arrangementene under fadderuka. For det er dessverre slik at ikke alle ønsker å være med. Heldigvis har man som fadder mulighet til å for eksempel arrangere noe med fadderbarna sine på dagtid hvis kvelds-aktivitetene ikke faller i smak eller ikke passer.

Tonje sine beste tips til deg som fadder er da:

 1. Gjør ting så enkelt som mulig.
 2. Engasjer dem i flere aktiviteter enn kun de på kveldstid.
 3. Legg til rette slik at alle kan være med.
 4. Promoter studentaktiviteter som f.eks. idrett.

Til slutt vil hun også anbefale Campus som et fint vors-sted. Her er det mye plass både fysisk og sosialt!

Hennes beste minne fra fjorårets fadderuke var rebusløpet i Horten. Her skulle de blant annet spille inn en musikkvideo, noe som kanskje var det morsomste. Rebusen fikk både Tonje og resten av laget til å sprenge grenser, i tillegg til å ha det utrolig gøy med de forskjellige utfordringene postene ga dem. Det må jo også nevnes at Tonje og resten av laget VANT REBUSEN! Go, #teamtorsteinsydvest!


Meld deg som fadder i dag!